La música contemporània: El neoclassicime

Musicalment, l’estil neoclàssic del segle XX significa que alguns compositors es proposen imitar aspectes de l’estil i estructures pròpies d’altres èpoques. El rus Igor Stravinsky en va ser el màxim representant.

El suís Arthur Honegger va ser també neoclassicista. Algunes de les seves obres estan inspirades en diferents aspectes de la vida moderna. Entre elles Pacific 231, dedicada a un model de locomotora.

L’obra es va estrenar a París el 1924. Certs crítics van dir que era genial; d’altres van opinar

que era una insuportable col.lecció de sorolls.

Escolta l’audició, interpretada per una orquestra simfònica, i mira de reconèixer el que l’autor volia reproduir, que no era el so de la màquina sinó la impressió física i visual que produeix la locomotora. També observa com, per expressar el moviment, l’autor se serveix del tempo, que comença sent lent i accelera fins a convertir-se en frenètic.

Pacific 231 (Arthur Honegger)