Nacionalisme: Audició

Marxa eslava (P.I. Txaikovski)

La vida de Piotr Ilitx Txaikovski (1840-1893) va estar marcada pel seu caràcter turmentat i somiador, propens a l’angoixa i al desequilibri. Aquesta inestabilitat psicològica va ser un tret comú de bastants artistes romàntics.

Tot i que l’obra d’aquest compositor rus és molt àmplia, el gran públic l’aprecia sobretot per tres ballets: La bella dorment, El llac dels cignes i Trencanous. Sense ser un autor nacionalista, la música de Txaikovski no és totalment aliena a la tradició russa.

Aquesta obra que ara escoltarem,  va ser escrita per a un concert benèfic a favor dels soldats ferits en la guerra turcosèrbia de 1875-1876. Demostra molt bé aquest caràcter turmentat del compositor que hem comentat abans.

Escolta atentament la peça i intenta seguir l’estructura i instrumentació que tens més avall.

Marxa eslava

Estructura i instrumentació:

1- Introducció: contrabaixos

2-Tema principal: fusta i corda

3- Tema principal: corda

4- Tema principal: oboè

5- Tema secundari: corda

6- Pont: Tutti (tota l’orquestra)

7- Tema principal: metalls

8- Tema prinipal: tutti (tota l’orquestra)