Renaixement: Història i societat.

En el següent eix cronològic hi trobaràs els fets més destacats d’aquesta etapa, així com els compositors i les composicions més importats de l’època. Pots clicar als diversos esdeveniments per obtenir-ne més informació:
El Renaixement s’inicia a Itàlia a finals del segle XIV més tard es difondrà per tota europa. S’anomena Renaixement, que vol dir tornar a néixer,  degut a que en totes les arts es cerca tornar a reproduir la magnificència de l’època grega i romana; després del parèntesi de recolliment i austeritat de l’Edat Mitjana.

El Renaixement és una etapa de prosperitat econòmica, en la que els centres de riquesa i poder es traslladen dels castells i monestirs a les ciutats i a les corts reials. Una nova classe social apareix amb gran empenta: la burgesia; al seu entorn neixen oficis i l’admiració per l’obra ben feta. Artesà i artista són dos mots que tenen la mateixa arrel. Cada ciutat i cada cort rivalitza en ésser el centre cultural més important, i, els que tenen diners, criden al seu costat i protegeixen els poetes, pintors, escultors, arquitectes i també els músics. Els músics viatgen d’un país a l’altre i desperten gran expectació. Ara, per tant la composició ja no és anònima com a l’Edat Mitjana.

A l’època Medieval tot girava entorn a Déu, en canvi al renaixement és l’home el que ocupa el centre  de l’univers: Neix l’humanisme.

Altres aspectes rellevants:

  • És la època dels viatges i l’interès per descobrir nous móns. Colom, Magallanes i altres famosos exploradors van realitzar grans viatges.
  • Aquest afany descobridor es troba també en els camps de la ciència i l’astronomia (telescopi) i Copèrnic elabora les seves teories sobre el moviment de la terra.
  • La invenció de la impremta contribueix a la difusió de la cultura.Al 1455 hi ha el primer llibre imprès (una edició de la Bíblia).
  • També és important de tenir en compte que en aquesta època es produeix la Reforma protestant com a reacció a la manca d’espiritualitat de l’església catòlica. Aquest fet donarà lloc a les guerres de religió entre catòlics i protestants, així com a reacció positiva de la mateixa església catòlica que s’anomena Contrareforma. Aquests corrents religiosos influeixen molt en la música.