Edat mitjana: Audició

CANTIGA NÚM.100

Alfons X de Castella (1221-1284) ha passat a la història amb el sobrenom d’el Savi, a causa del seu interès per la cultura i, molt especialment, per la música. A la seva cort va aplegar nombrosos músics d’origen divers, que van col.laborar en la composició de les Cantigas, una recopilació de cançons en la qual ell mateix va intervenir.

Les cantigues són cançons monòdiques (cantades a una sola veu). Segons el contingut del seu text, poden ser profanes o religioses. Moltes d’aquestes estan dedicades a la Mare de Déu i recullen lloances, miracles i agraïments per favors concedits. Estan escrites en galaicoportugues, una llengua molt rica i expressiva.

Els textos de les cantigues es conserven en diversos manuscrits que contenen també miniatures que representen músics amb els seus instruments, com aquesta on s'observa Alfons X amb uns músics.

Escolta atentament Cantiga núm.100 i després pensa en quina peculiaritat té aquesta peça que no tinguin les que hem sentit fins ara.