Per començar…

Elvis Presley

L’any 2006, un admirador d’Elvis Presley va pagar la quantitat de 15.000 dòlars per un penjador que en el seu dia va tenir penjat el vestit amb el qual van enterrar el rei del rock. Aquest gènere musical, que encara avui té molts seguidors, té els seus orígens a mitjan segle XIX als Estats Units. El rock, que es basa en un ritme enèrgic, melodies senzilles i lletres directes, va seduir en molt poc temps la joventut nord-americana i europea. Amb l’aparició de les seves primeres peces comença l’era de la “música moderna”.

Busca informació sobre el naixement oficial del rock a Espanya i amb quins grups va començar. Quan ho hagis trobat ho comentem a classe.

La música popular urbana

Si t’hi has fixat, el títol d’aquesta unitat s’anomena “Música popular urbana”. Abans d’entrar en matèria, analitzem les tres paraules:

Teniu clar què és la música?

Què significa “popular”?

Qué vol dir “urbana”?

Fixa’t que només analitzant el títol ja has arribat a moltes conclusions. Però ara, ampliem-ho…

Mira’t i escolta (si, si… escolta!) aquest mapa conceptual. Tindràs una primera idea de com s’estructura i com va començar la música popular urbana. Si no et funciona la música, prova amb aquest enllaç.

 

 

 

Origen, característiques i grans gèneres de la música popular urbana

Llegeix atentament aquest issuu en el qual hi ha un resum de tot el què has de saber sobre al música popular urbana.

Versió imprimible

Ho has entès tot? Fes un llistat de tot el què no hagis entès i pregunta-ho a la professora.

Un cop ho tenim tot entès en farem un esquema. El farem amb un programa online : Gliffy (clica per entrar-hi). Clica a Try it now i ja pots començar! Si després l’imprimeixes, el pots fer servir per estudiar.

Un cop el tinguis fet, la professora ja t’indicarà la manera de fer-li arribar.

Audició 1: The fat man

Aquesta cançó que ara escoltarem és un blues, tot i que no presenta l’estructura de blues sinó la de rock.

Fats Domino

La va compondre Antoine Domino, conegut com a Fats Domino, que va néixer a Nova Orleans. També la interpreta ell mateix.

A la peça que escoltarem The fat man, es refereix a sí mateix de manera satírica.

El trompetista de la peça imita el wah-wah del cantant. Com creus que s’aconsegueix aquest efecte?

The fat man (Fats Domino)

Intenta escoltar la lletra i esbrinar les metàfores satíriques que fa.

Audició 2: Bon rei Venceslau

Venceslau de Bohèmia

Venceslau de Bohèmia va regnar al segle X i va tenir una existència breu ja que va morir abans de complir els trenta anys, assassinat pel seu germà.

Durant el seu curt regnat va afavorir la cultura i va promoure el catolicisme. Després de la seva mort, va ser canonitzat i declarat patró de la República Txeca.

La peça que escoltarem es tracta de…. pots endevinar-ho?…. de la qual se li ha fet una versió instrumental en estil rock-and-roll.

Bon rei Venceslau

Audició 3: Lembranzas

 

Hecor Lera, autor i intèrpret d'aquesta peça, inspirada en Galícia.

A la darreria del segle XX, la música moderna, plena de vitalitat, va experimentar una interessant transformació. Músics d’arreu del món van començar a incorporar influències del folklore en els seus treballs. Aquest fusió va donar com a resultat sonoritats noves i suggerents.

Aquest mestissatge ha estat interessant ja que ha servit per actualitzar músiques que semblaven destinades a desaparèixer.

En aquesta cançó intervenen diversos instruments acústics: bateria, guitarra espanyola, guitarra acústica i baix elèctric.

Lembranzas (Héctor Lera)

Entre els instruments que intervenen n’hi ha un que no hem esmentat i que no s’acostuma a emprar en la música moderna. Esbrina quin és.

Fem un rap!

El rap (nom originat en l’acrònim de l’anglès Rhythm And Poetry o bé Rage Against Police) és un estil de música popular urbana que sorgeix als barris negres novaiorquesos i vinculat des de principis dels 80’s als ambients de la cultura hip hop.

El rap consisteix en una recitació rítmica de rimes, jocs de paraules i poesia. Encara que pot interpretar-se a capella, el rap va normalment acompanyat per un fons musical rítmic conegut amb la paraula anglesa beat.

En aquesta unitat haureu de compondre un rap (text més acompanyament rítmic). Però primer, informeu-vos del què signifiquen les paraules a capella i beat.

Ja ho saps? Doncs ara ja tens clar com ha de ser un rap!

Feu grups de 3-4 persones i creeu un text per rapejar i uns bons ritmes que els puguin acompanyar. Sigueu originals! Serà una nota de procediments. Bona feina!